Studieresa till Guatemala med Vision For All

Jag har varit på en studieresa till Antigua i samarbete med Vision for all, här är min rapport av denna fantastiska resa.

Lite bakgrund om staden Antigua; Det är en stad i Guatemalas centrala bergsområde ca 5 mil från Guatemala City. Den är känd för sina välbevarade byggnader i spansk barockstil och spektakulära kyrkoruiner. Staden är ett av Unesco utsett världsarv. Idag är Antigua känt för sitt firande av den heliga veckan före påsk, då processioner går genom stadens gator varje dag. Här börjar man fira påsk redan i februari och firande pågår i 40 dagar. Här finns också många skolor som lär ut spanska och Antigua har blivit en av de mest populära platserna i Latinamerika för att läsa spanska.

Ankomst till Antigua

När jag kom fram var klockan 23.00 lokal tid, 07.00 söndag morgon svensk tid och jag kom fram rejält mör efter att ha rest i 27 timmar. Jag lämnade av mina väskor och fortsatte ut på gatorna för att uppleva processionerna som hade sin peak denna dag när Jesus dött och människorna sörjer. Det var fullt med människor överallt, svartklädda från topp till tå och de bar på stora ”träflottar” som visar olika scener om Jesus och hans lidande. Dessa ”flottar” är överdådigt inredda med religiösa gestalter. Det var ca 40 personer som bar runt på dessa fördelat på 20 personer per långsida och det är en ära för dem att få bära dessa.

Tung nedstämd musik spelades och rökelser svingades i luften medan de tågade fram längs gatorna. Den katolska kyrkan är en stark institution i Guatemala och alla ceremonier knyts till kyrkan vid påskfirandet. Människor tågar till kyrkorna, trafiken stängs av och gatorna smyckas med egengjorda mattor av blommor och frukter längs vägen för de religiösa processionerna. Processionerna pågår ofta i flera timmar och är störst på långfredagen då de börjar redan klockan 05:00.

Det finns detaljerade program över aktiviteter under påskfirandet så man vet exakt när dessa processioner är och vilken väg de går. Det är en fantastisk upplevelse! Dagen därpå, på påskdagen var det betydligt lättsammare, då har de bytt de svarta kläderna till lila, det spelades en gladare uppsluppen musik och alla var glada då Jesus har återuppstått.

På påskdagen upplevde jag Antigua med gänget från Vision for All. Vi strosade omkring, tittade på processioner och bara njöt av det vackra landskapet med vulkaner som höjer sig över molnen, de fina byggnaderna och det vackra vädret.

I Guatemala är valutan quetzales som inte går att växla till sig hemifrån. Jag blev ombedd att växla till mig dollar för att på plats växla till quetzales (dock inte på flygplatsen då det är enormt dålig kurs där) Dock hade det ändrats från förra året, numera kunde man inte växla in dollar till lokal valuta på plats förutom på bank.

Vision For All

På måndagen och tisdagen var jag med Vision For All i deras arbete. Vi var i en sorts kyrka varav en lokal välgörenhetsorganisation hjälpte till att tolka, ordna kösystem, ge oss mat och vatten.

På den här resan var det 4 optiker och 5 assistenter med. De hade fyra undersökningsstationer och en stor utlämningsstation. Varje morgon när vi kom satt det minst 100 personer och köade för att få hjälp. Några hade vandrat i 3 timmar från bergen för att komma till oss.

Vi höll på i ett rasande tempo mellan 8-17. Eva Bendz som pratar 6 språk flytande höll varje morgon ett tal till alla väntande personer med lite förklaring till vad de gör, vilka de är och hur det kommer gå till väga…och som det applåderades!!!

Besökarna var många och så tacksamma:

  • Dag 1: 303 personer
  • Dag 2: 350 personer
  • Dag 3: 465 personer

Bara i Antigua har dessa 9 personer hjälpt lite drygt 1 000 personer på tre dagar till att få bättre syn och på så vis bidragit till att dessa människor kan arbeta, utbilda sig och bygga en framtid.
Att mötas av all denna tacksamhet, glädje, kramar, kindpussar och guds välsignelse är ovärderligt! Alla dessa människomöten man fått uppleva i åldrarna 8-87 år. Så många glada, nöjda och tacksamma människor har jag aldrig stött på.

Det var ett trött men nöjt gäng som åkte tillbaka vid 16.30-tiden på dagarna och då var inte arbetsdagen slut utan efteråt väntade kvällsjobbet som består av att föra statistik på åldersfördelning och styrkefördelning.

På onsdagen lämnade jag det här härliga gänget och fick skjuts tillbaka till flygplatsen för att göra samma resa hem igen.

Hemma på flygplatsen i Linköping väntade två glada förväntansfulla killar på mig – vilken känsla!
Sara Landrud, Tranås Resebyrå