Studieresa till Sydafrika – maj 2017

Min resa mot Sydafrika började den 19 maj och efter ca 18 timmar var vi framme dagen efter i Kapstaden. Vi hade blå himmel och sol när vi flög in över Sydafrika och det var häftigt att se landskapet under oss. Passkontroll och bagagehämtning gick väldigt snabbt och smidigt.

Vi åkte buss direkt (ca 35 minuter) till Table Mountains linbana som skulle ta oss upp på berget. (Går bara att göra om det är bra väder och inte blåser) Det var en hänförande utsikt från berget och vi var där i ca 1 timma. Vi åkte sedan vidare för att äta lunch på African beach café.

Fantastisk mat med en perfekt placering på stranden. Efter lunchen checkade vi in på vårt hotell The Table Bay Hotel.  När vi alla hade fräschat till oss så gick vi en sväng och sedan var det dags för middag i Waterfront-området. Kändes inte som om jag skulle kunna äta en bit till efter den goda lunchen.

21/5 Upp och äta frukost tidigt – vi hade flera utflykter inplanerade under dagen och bussen skulle gå 8.30. Ute vid bussen stod vår guide och sa ”Surprise!”. De hade planerat in en åktur med veteranmotorcyklar och sidovagn. Vi åkte två och två, en bakom på bönpallen och en i sidovagnen.

Halvvägs mot Cape Point (världens ände) så släpptes vi av och fick gå på bussen. Vi hade bra väder denna dag också och vi stannade först vid Cape Point och åkte sedan vidare och hälsade på pingvinerna.

Efter lunch i Kalk Bay åkte vi buss tillbaka till Kapstaden för att gå på hotellvisningar! När vi var klara med det åkte vi till Bo-Kaap där vi fotade de ”färgglada husen” som syns på många vykort från Kapstaden.

Bussen släppte oss vid Waterfront Victoria Mall och de som ville shoppa en stund kunde göra det. Jag försökte hitta ut från shoppingcentret som var tre våningar och hade hur många affärer som helst. Någonstans skulle man komma direkt in i vårt hotell, men jag gav upp och gick ut och tog vägen utmed vattnet istället. Senare på hotellet valde några i gruppen att dricka kaffe, två gick på ytterligare en hotellvisning. Jag valde att gå till hotellets pool- och spaavdelning och simmade en stund. Skönt att få sträcka ut sig efter en hel dag i buss samtidigt som solen går ner över staden!

Vi åt en gemensam middag och sedan i säng då det var tidig avresa nästa dag!

22/5 Utcheckning efter frukost. Vi fick med oss lunchboxar i bussen från hotellet och lämnade Kapstaden i soluppgången påväg mot Knysna. Det var mest lantbruk och gårdar utmed vägen. Vi kom fram till Knysna på kvällen. Vi åkte upp till Pezula Conrad golf och spa hotel där vi skulle bo en natt och efter visning av hotellet så fick njuta av en mycket god middag.

23/5 På bussen igen och vidare på Garden Route! Ett stopp på vägen vid bron Bloukrans för de som anmält sitt intresse och skulle hoppa bungyjump. Vi hade fyra modiga (eller tokiga) i gruppen som hoppade.

Sedan åkte vi vidare på bussen igen – något jag förundrades över var alla dessa människor som gick vid kanten på motorvägen. Men det kanske var säkrare än att gå i skogen bland alla vilda djur. Babianer fanns det gott om vid vägrenen och det fanns varningsskyltar att man inte skulle gå nära eller mata dem, de är aggressiva och bits.

Så var vi framme vid Shamnwari parken där vi skulle bo de sista nätterna på resan. Där fanns ett vattenhål precis nedanför vår gräns och där gick det massor av djur. Lite otäckt när man skulle gå på natten till rummet och hörde hur djuren vrålade. På vägen till lodgen fick vi se fler flockar med zebror, gnuer, wagus och vårtsvin m.m.

Vi samlades senare för en Afternoon Game Drive. På vägen fick vi se elva Noshörningar ihop med ett gäng Zebror, Vårtsvin och Springbockar. Det är tydligen ovanligt att se så många Noshörningar ihop då de inte är flockdjur. Vår guide fick över radion höra att det skulle finnas två Lejon en hane och hona i närheten. Vi åkte dit och där i gräset så låg de. Lejon hanen tittade på oss (såg det ut som) honan gjorde vad hon kunde för att förföra honom och tillslut så blev det en parningsakt (mitt framför näsan på två jeepar med turister).

Efter akten gick Lejonen och la sig i det höga gräset och vi åkte vidare. Vi hade tidspress då vi skulle se tre andra lodger i Shamwari och hinna tillbaka till middagen. Vid den tredje lodgen så hade de förberett en brasa och lite tilltugg. Jättemysigt att sitta runt brasan och se stjärnorna på himlavalvet.

24/5 Vi gick upp tidigt och åt frukost då vi skulle åka på ”Morning Game Drive”. På vägen såg vi ett gäng med bufflar. Denna dag åkte vi ut på safari och såg Wagu, Zebror och Elefanter. Massor med elefanter, stora och små och väldigt nära (otäckt nära – om jag hade sträckt ut armen så hade jag kunnat röra vid elefanthanen som var bakom jeepen)

Tillbaks på vår lodge och för de som ville åka till Shamwaris djursjukhus så erbjöds det en tur eller så fick vi fritid ca 2 timmar. Det blev fritid och dopp i poolerna på vår lodge för mig. När det blev dags för lunch så blev vi hämtade till en picknick som hotellet ordnat vid en flod ute i parken. Kändes otäckt att kliva ur Jeepen när det inte var inhägnat. Igen en mycket god lunch med massor av mat.

Efter lunchen åkte vi på ytterligare en ”Afternoon Game Drive” och nu såg vi massor med giraffer, flodhästar och en gepardfamilj. De är svåra att se då de försvinner i gräset och gömmer sig. Sedan fick vi höra att även en lejonfamilj låg på ett bra ställe så att vi skulle kunna se dem. När vi sett oss mätta på lejonen så åkte vi upp på en platå där guiderna dukade upp tilltugg i solnedgången. Det går tyvärr inte att beskriva eller återge i bilder hur vackert det var.

Jag tycker att det var en fantastisk safari. Vi fick se the big five och bonus var ju att det inte fanns en mygga så långt ögat nådde, en enda liten skalbagge var det enda småkryp jag såg på hela resan.

När vi kom tillbaka till hotellet var det dags att göra sig iordning för information av våra leverantörer som ordnade denna resa. Efter genomgången serverades det middag på vår lodge sedan var det dags att packa – nästa dag skulle vi åka hemåt!

25/5 Upp i ottan och iväg i våra minivans som tog oss till Port Elizabeths flygplats (ca 1 tim). Vi checkade in och eftersom det var inrikesflyg med Comair till Kapstaden så behövde vi inte slänga våra vattenflaskor utan de fick vi ta med igenom säkerhetskontrollen!

När vi flög in över Kapstaden för mellanlandning så skingrade sig molnen och det blev klart väder med fin vy över staden.

26/5 Hemma i Sverige igen!